Katariina Myllärin puhe 7.12.2023


20.12.2023

Minun ääneni -hanke järjesti jo perinteeksi muodostuneet Muistiystävälliset joululaulajaiset torstaina 7.12. Tampereen Vanhassa kirkossa. Laulajaiset keräsivät runsaasti yleisöä, sillä paikalla oli 120 ihmistä nauttimassa joulun tunnelmasta ja musiikista. Kirkossa oli hieno tunnelma ja yhdessä naurettiin sekä herkistyttiin.

Arvokas vanhuus ARVA ry:n hallituksen jäsen ja Tampereen seurakuntien työntekijä Katariina Mylläri avasi tämän vuoden laulajaiset. Voit lukea tai kuunnella puheen alta.

 

Arkihuolesi kaikki heitä,
mieles nuorena nousta suo!
Armas Joulu jo kutsuu meitä
taasen muistojen suurten luo.
Kylmä voisko nyt olla kellä,
talven säästä kun tuoksahtaa
lämmin leuto ja henkäys hellä,
rinnan jäitä mi liuottaa.

Arjen huolet tuppaavat kulkemaan mukanamme. Niistä hellittäminen tuntuu usein kovin vaikealta, aivan kuin ne tarkertuisivat meihin ja pitäisivät otteessaan. Huoli painaa niin omassa kuin läheisenkin arjessa ja arjesta.

Minun ääneni -hanke on tuonut keidaspaikkoja monen arkeen. Musiikki ja laulut nostavat pintaan hyviä muistoja. Ne antavat hetkiä, jolloin ei tarvitse pinnistellä muistiaan eikä kantaa siitä huolta. Musiikki ja laulu hoitavat mieltä ja kehoa.

Jaan erään muiston: Olin muistisairaan tätini kanssa juhannuskirkossa. Tätini oli tehnyt elämäntyönsä opettajana, terävä ja hyvä keskustelija. Nyt elettiin aikaa, jolloin edellisen tunnin asiat lakkasivat hänelle olemasta ja tutuistakin sukulaisista oli tullut vieraita. Istuimme hänen lapsuutensa vanhassa kirkossa. Kun seurakunta aloitti veisaamaan suvivirttä, tätini lauloi täysillä mukana, kyyneleet silmistä valuen. Suvivirsi, joka oli hänelle jo lapsuudesta tuttu ja jota hän yli neljäkymmentä vuotta oli lapsilla harjoituttanut ja koulun kevätjuhlissa laulanut, kosketti syvästi ja eli hänessä yhä.

Tänään saamme jättää arjen huolet ja nauttia tutuista joululauluista. Saamme antaa musiikin hoitaa ja koskettaa meitä. Saamme jopa heittäytyä lapsenmielisiksi ja tuntea iloa niin kuin tunsimme lapsena iloa joulukuusesta, jouluvaloista ja joulupaketeista.

Syttyi siunattu joulutähti
yöhön maailman raskaaseen,
hohde määrätön siitä lähti,
viel on auvona ihmisten;
kun se loistavi lasten teille,
päilyy järvet ja kukkii haat,
kuusen kirkkahan luona heille
siintää onnelan kaukomaat.

Arvokas vanhuus ARVA ry:n ja yhteistyökumppani Mummon Kammarin puolesta toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi yhteiseen, jouluiseen hetkeemme!