Sielukkaassa seminaarissa Musiikki kuului kaikille!


16.6. 2023

Miten musiikki saataisiin kuulumaan muistisairaan elämässä enemmän? Tämän kysymyksen äärellä oltiin Tampereella Kulttuuritalo Laikussa. Aamupäivän kuudessa pajassa oli yhteensä 66 osallistujaa tutustumassa käytännön kautta musiikin kuntouttavaan voimaan. Kukin osallistuja ehti tutustua kahteen erilaiseen toiminnalliseen pajaan. Minun ääneni -hankkeen Anna, Kaisan ja Maijan pitämissä pajoissa pureuduttiin muutamiin Minun ääneni -ryhmätoiminnan osa-alueisiin. Yhtä pajaa piti yhteistyökumppanimme Sointu Senioripalveluiden yhteisötaiteilija Kanerva Kartano. Pajan osallistujille tarjoiltiin useita erilaisia musiikillisia harjoitteita ja tekniikoita, joita voi hyödyntää sekä ryhmätoiminnassa että muistisairaan arjessa kotonakin.

Iltapäivän puheiden osuudessa oli mukana 90 katsojaa ja sali oli täynnä tunnelmaa. Kun tekijät ja esiintyjät sekä vapaaehtoiset lasketaan mukaan, salissa istui yli 100 musiikkikuntoutuksen kysymysten äärellä. Iltapäivän käynnisti Minun ääneni -hankkeen painotuoreen Musiikkia muistille – musiikkikuntoutuksen käsikirja muistisairauden kuntoutukseen ja ennaltaehkäisyyn -oppaan julkaisu. Opas sisältää tietoa, näkökulmia ja Minun ääneni -ryhmien toimintamallin sekä laajan kattauksen kuntouttavia musiikillisia tehtäviä. Käsikirja sai innostuneen vastaanoton, ja seminaarin päättyessä se otettiin ilolla tuliaiseksi työhön, vapaaehtoistoimintaan ja läheisen tueksi.

Työpajoissa oli lämminhenkinen tekemisen meininki.

Iltapäivän luennoissa pureuduttiin musiikin kuntouttavan voiman tieteelliseen taustaan. Helsingin yliopiston neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämö valotti musiikin vaikutusta ja kuntoutusmahdollisuuksia erilaisissa aivosairauksissa. Musiikki kuntouttaa monipuolisesti niin aivoja kuin mieltäkin. Musiikin suurin voima on sen laajassa vaikutuksessa aivoissa ja siinä, että musiikki tuo valtavasti mielihyvää ja motivoi.

Tutkija, yliopistonopettaja Annika Tammela taas valotti yhdessä laulamisen merkitystä ja vaikutusta kulttuurihyvinvoinnin kannalta. Yhdessä laulamisen hyvinvointivaikutukset ovat laajat, mutta yhdessä laulamisen perinne on katoamassa! Tammela pohti keinoja elvyttää laulamista ja näki valon pilkahduksia yhdessä laulamisen saralla.

ARVAn puheenjohtaja, sosiaaligerontologian dosentti Jari Pirhonen vei kuulijat muistisairaan kohtaamisen ja kuulemisen äärelle: miten kuulla toista, kun sanoja ei ehkä enää ole. Kehollisuuden ja syvän kuuntelun taitoja ja toimia kuultiin hoivakodeissa työskentelevien pappien kokemuksellisen tiedon valossa.

Seminaarissa kuultiin myös Pilvi Kuidun esitys Pirkanmaan kulttuurihyvinvointisuunnitelman tilasta ja Susanna Ihanuksen esitys Kulttuuripankista. Laki vaatii pääsyä kulttuurin äärelle. Pirkanmaalla kulttuurihyvinvoinnille ollaan rakentamassa hyvää alustaa ja yhteistä näkymää.

Puhujien välissä yleisö sai itsekin osallistua musiikillisiin tehtäviin. Viimeisenä ohjelmanumerona kuultiin Pirkanmaan Muistiyhdistyksen Minun ääneni -ryhmäläisistä ja kuorokummeista koostuvaa Boomwhackers-orkesteria, joka säesti moniäänisesti laulavaa Laikun musiikkisalia.

Seminaaripäivän päätti toimittaja, kuoroentusiasti Inari Tillin vetämä paneelikeskustelu Miten musiikki soisi enemmän muistisairaiden arjessa. Keskustelussa olivat mukana puhujista Teppo Särkämö sekä Annika Tammela, ja heidän lisäkseen Sointu Senioripalveluiden yhteisötaiteilija Kanerva Kartano sekä väitöstutkija, gerontologisen hoitotyön lehtori Katja Hautsalo. Keskustelussa nousi esille useita tärkeitä näkökulmia. Musiikin vaikutusten tutkimus on vielä nuorta ja tutkimusta tarvitaan lisää, sekä neurologiselta puolelta että musiikin merkitysten ja yksilön kokemuksen osalta. Myös median mahdollisuus nostaa yhteislauluperinnettä esille ja tuoda osaltaan musiikkia helposti arkeen nousi esille. Paljon jäi vielä keskusteltavaa ja tutkittavaa!

Kiitos, olipa niin hieno ja sielukas seminaari!
Erinomainen yhdistelmä tutkittua faktaa ja koskettavaa kokemustietoa. Suuret kiitokset.
Erittäin huolella valmisteltu ja toteutettu seminaari. Ihana seurata hanketyötä, jota tehdään näin suurella sydämellä.

Seminaarin palaute on ollut erittäin positiivista – yleisarvosanaksi 1–10 asteikolla on muodostunut 9,5. Pajojen ja puhujien antia on kehuttu ja niistä molemmista on ollut ammennettavaa omaan työhön, vapaaehtoistoimintaan ja muistisairaan arkeen. Useammassa palautteessa seminaarin välitöntä ja lämmintä tunnelmaa on kiitelty. Musiikin äärellä oleminen todella tuntui yhdistävän meitä tekijöitä ja teitä kuulijoita!

Jatketaan hyvää työtä ja välitetään sanomaa musiikin vahvasta voimasta yhdessä!

 Osallistuitko seminaariin? Anna meille palautetta: Seminaarin palautelomake (avautuu uuteen välilehteen, siirryt toiselle sivustolle)

Seminaarin iltapäivän osuuden tallenne tulee katsottavaksi YouTubeen syksyn 2023 aikana. Katso seminaarin tallenne (avautuu uuteen välilehteen, siirryt toiselle sivustolle)

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa:
Facebook (avautuu uuteen välilehteen, siirryt toiselle sivustolle)
Instagram (avautuu uuteen välilehteen, siirryt toiselle sivustolle)

Musiikkikuntoutuksen käsikirja on maksuton ja sen voi hakea Minun ääneni -toimistolta, Hammareninkatu 7, Tampere. Voimme postittaa opasta postimaksua vastaan. Otathan yhteyttä, mikäli olet tulossa toimistolle tai haluat, että postitamme oppaan: minunaaneni@gmail.com tai 050 5321 803

Musiikkia muistille -oppaan kansikuva. Kuvitukset on tehnyt Anni Riikonen / annikki designs.