Viivy vielä hetki – yhteislaulun konkari Mikko Alatalo Minun ääneni -hankkeen musiikkilähettilääksi


Minun ääneni -hankkeen suojelijana eli musiikkilähettiläänä aloittaa Mikko Alatalo. Hänet tunnetaan mittavan uransa ja tuotantonsa lisäksi valtakunnan yhteislaulattajana. Minun ääneni -hankkeen yksi tavoite onkin kannustaa laulamaan yhdessä, sillä lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että yhdessä laulaminen ja musisoiminen kuntouttavat. Yhdessä laulaminen käynnistää kehossa monia suotuisia tapahtumia, vahvistaa positiivisia tunteita ja yhteenkuuluvuutta ja voi jopa vähentää kivun tuntemusta. Musisointi ja musiikin kuuntelu edistävät monella eri tavalla aivoterveyttä.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana Minun ääneni -hanke on tavoittanut noin 50 muistisairasta ja 10 muistisairaan läheistä viikoittaisessa ryhmätoiminnassa. Toiminnasta saatu palaute on osoittanut, että muistisairaille suunnatulle musiikkitoiminnalle on suuri tarve. Musiikki on silmin nähden piristänyt, aktivoinut osallistumaan myös muihin harrastusryhmiin ja vahvistanut sosiaalisia kontakteja.

Ryhmäläiset ovat pystyneet musiikin avulla hahmottamaan, millainen heidän elämänpolkunsa on tähän mennessä ollut. Tämä on tärkeää varsinkin, jos muistisairaus alkaa viedä muistoja ja sanoja itsen ulottumattomiin. Yhdessä muistisairaat ja heidän läheisensä ovat kokeneet merkityksellisiä hetkiä, kun he ovat muistelleet, laulaneet ja tanssineet. Kunkin oma mielimusiikki on toiminut näissä hetkissä muistojen liikkeelle panevana voimana.

Musiikin lukuisten hyvinvointivaikutusten lisäksi kappaleiden sanoitukset voivat tuoda lohtua. Musiikkitaiteilija Mikko Alatalon kappaleissa vaikeita asioita ja tunteita on sanoitettu osuvasti. Muistisairaan omainen saattaa toivoa, että sairastuttuaan läheinen viipyisi vielä hetken entisenä itsenään. Useimmille on tuttua myös ihmisen ikävä toisen luo. Laulujen sanat voivat olla hyvinkin samaistuttavia ja niiden kautta voi käsitellä omia tunteitaan.

Ryhmätoiminnan lisäksi hankkeessa koulutetaan jatkuvasti musiikkikuntoutuksesta kiinnostuneita hoiva-alan ammattilaisia ja vapaaehtoisia. Haluamme levittää tietoa musiikin vaikutuksista ja innostaa käyttämään musiikin keinoja muistisairaiden arjessa. Musiikkia kuuntelemalla, yhdessä laulamalla ja muistelemalla voidaan tukea muistisairaan kotona asumista pidempään ja antaa voimavaroja läheisten arkeen.

Musiikin taianomaisen ja hyvinvointia lisäävän voiman ilosanomaa kanssamme levittää musiikkilähettiläämme Mikko Alatalo. Ensi kesäkuussa Tampereen Laikunlavalla nähdään Minun ääneni -hankkeen ja yhteistyökumppanien järjestämä konsertti Mielimusiikki kuntouttaa – Yhdessä laulamisesta voimaa! Kesäkonsertissa Mikko Alatalo esiintyy ja laulattaa yleisöä aivan Tampereen keskustassa.

Mielimusiikki kuntouttaa – Yhdessä laulamisesta voimaa! -konsertti
Laikunlava
Ke 15.6.2022 klo 16
Lisätietoja tulossa myöhemmin.