11.11.2022
Sointu Senioripalvelut on Minun ääneni -hankkeen yhteistyökumppani. Sointu Senioripalveluiden Kaukaharjukeskuksessa ja Kuuselakeskuksessa yhteisötaiteilijana työskentelevä Kanerva Kartano on ehtinyt jo monin eri tavoin tehdä yhteistyötä Minun ääneni -hankkeen kanssa. Minun ääneni -hankkeen ryhmiä onkin kokoontunut Sointu Senioripalveluiden Kuuselakeskuksessa ja Kaukaharjukeskuksessa, ja loppuvuonna kokoontuu ryhmä Keinupuistokeskuksessa Hervannassa. Toiminta tapahtuu keskusten lähitoreilla, ja siihen voivat osallistua myös keskusten asukkaat.
Yhteislauluvihot pois käytöstä
Minun ääneni -hankkeen muusikoiden työn seuraaminen on tuonut Kartanolle ideoita ja vahvistusta hänen omaan työhönsä:
– Itselläni on ollut hieman kaksijakoinen tunne rytmisoittimia kohtaan, että ne ovat luoneet lasten muskarin fiiliksen, mutta hankkeen muusikot osasivat tuoda soittimet arvokkaammin ja muistin tukemiseen liittyen ikäihmisten käyttöön. Näin minulle tulivat rytmisoittimet myytyä, Kartano kertoo.
Olen saanut yhteistyöstä hankkeen kanssa ihan selkeää konkreettista lisää omaan työhöni.
Kartano ottikin omiin ryhmiinsä mukaan Boomwhacker-soittimet, jotka hän nimesi rytmitöttöröiksi.
– Olen saanut yhteistyöstä hankkeen kanssa ihan selkeää konkreettista lisää omaan työhöni, sekä lähitoreilla että asumispalveluissa työskentelevä Kartano kiittelee.
Minun ääneni -hanke on rohkaissut Kartanoa myös siihen, että hänen pitämissään musiikkituokioissa ei enää käytetä yhteislauluvihkoja.
– Korona-aikana luovuttiin lauluvihkojen käyttämisestä hygieniasyistä. En tuonutkaan lauluvihkoja enää takaisin, kun huomasin, että Minun ääneni -hankkeen muusikot eivät vihkoja käytä. Pidän lauluvihottomuutta ehdottomasti oikeana, sillä silloin laulaessa tulee kaivelluksi muistilokeroita ja ollaan yhteisöllisesti läsnä. Muutamat asiakkaat ja asukkaat aluksi hieman harmittelivat sitä, että ei ole enää vihkoja, mutta vihottomuus on loppujen lopuksi otettu sekä Kuuselassa että Kaukaharjulla hyvin vastaan, Kartano iloitsee.
Yhteisöllisyyttä luodaan uudelleen
Syyskuussa 2022 järjestettiin Tampere laulaa -haasteen avajaistilaisuus Kuuselakeskuksessa. Minun ääneni -hanke on ollut ponkaisemassa pystyyn yhteislauluhaastetta, ja Kanerva Kartano oli koordinoimassa avajaistilaisuuden järjestelyjä ja mukana laulamassa avajaisissa.
Mielestäni elämme sellaista aikaa, jossa yhteisöllisyyttä etsitään ja luodaan uudestaan. Tampere laulaa -haaste tukee tätä osaltaan ja tuo jälleen uudestaan yhteislaulun kunniaan.
– Tampere laulaa -haaste on merkittävä avaus, jonka avulla edistetään kaikenikäisten mahdollisuutta laulaa yhteisöllisissä tilaisuuksissa ja innostetaan mukaan laulamaan. Mielestäni elämme sellaista aikaa, jossa yhteisöllisyyttä etsitään ja luodaan uudestaan. Tampere laulaa -haaste tukee tätä osaltaan ja tuo jälleen uudestaan yhteislaulun kunniaan. Itseilmaisu on jokaiselle tärkeää. Se hoitaa mieltä, muistia ja kehoa. Yhteislaulu on yksi helpoimmista tavoista ilmaista itseä.
Kunhan saadaan nauraa
Yhteisötaiteilija Kanerva Kartano suunnitteli sketsihahmokurssin Kaukaharjukeskuksen ja Kuuselakeskuksen lähitorille.
– Nyt syksyllä pidetyt kurssit olivat aivan upea kokemus. Päätösjuhlassa Kuuselassa tanssimme sketsihahmoina, ja siistijät yhtyivät spontaanisti mukaan tanssiin muun muassa Antti Tuiskun Keinutaan-kappaleen tahtiin.
Kartano itse haaveilee siitä, että hän voisi luoda itselleen sketsihahmon.
– Hulluttelu on yksi tapa innostamiseen. Olen huomannut, että revittelyä kaivataan vastapainoksi vastuulliseen ja välillä raskaaseenkin työhön ikäihmisten kanssa.
Kartano kertoo, että tulevaisuudessa sketsihahmoja tullaan käyttämään lähitorien ja asumispalveluiden musiikkitoiminnassa. Hän itse aikoo esimerkiksi hauskasti pukeutuneena sketsihahmona vetää musiikkiryhmää.
– Asiakkaille voi samalla tarjota mahdollisuuden hullutella: jo pieni kukkakoriste päässä, maalattu poskikuva tai iloisen värinen rusetti rinnuksilla voi tehdä tunnelmasta hilpeän. Hahmot, joita nyt sketsihahmokursseilla loimme, voivat myös jatkaa elämäänsä musiikkiryhmissä. Asiakkaat keksivät kurssilla esimerkiksi hahmon, jonka hokema on: ”Terve, terve, terve!”. Nyt sitten tavatessamme hoemme toisillemme tätä hokemaa ja kaikilla on niin hauskaa. Olen huomannut, että usein ikäihmiset haluavat nauraa jutulle kuin jutulle, sisällöllä ei ole niin väliä, kunhan saadaan nauraa. Tämä on mielestäni juuri sitä ”vanhuuden viisautta”: huumori ja ilo ovat elämässä tärkeitä.
Alla olevalla videolla Kanerva Karatano kertoo työstään yhteisötaiteilijana, yhteistyöstä Minun ääneni -hankkeen kanssa ja siitä, miten musiikkia saataisiin enemmän ikäihmisten elämään.
Teksti: Anna Arola