Ajatuksia arjesta: Viemisiä kotiin


17.10.2022

Ihanaa, kun saadaan tulla yhdessä!

Minun ääneni -hankkeessa järjestetään musiikillisia ryhmiä muistisairaille ja heidän läheisilleen. Ryhmiin on voinut osallistua yksin tai yhdessä läheisen kanssa. Musiikkikuntoutuksen ryhmissä kuunnellaan ja lauletaan ryhmäläisten omaa lempimusiikkia. Tuttujen kappaleiden tahtiin myös liikutaan ja musisoidaan helpoilla soittimilla. Musiikin herättämiä muistoja kirjataan mustakantisiin vihkoihin ja niistä keskustellaan ryhmässä. Viikoittaisten tapaamisten lisäksi osallistujat ovat tehneet kotitehtäviä. 

Ryhmästä on tullut omaishoitopariskunnille mieluinen yhteinen ja palkitseva harrastus. Se tuo uusia ihmisiä, iloa ja osallisuutta elämään. Hauskassa ja koskettavassakin musiikkihetkessä voi palautua arjen kuormituksista. Hyvässä seurassa aika kuluu kuin siivillä ja jälkeenpäin voi kulkea kauan pää pilvissä. “Onneksi taas tulin!” on tuttu lausahdus ryhmissä.

Mielimusiikki kuntouttaa parhaiten

Musiikki kuntouttaa useiden tutkimusten mukaan kehoa ja mieltä monin tavoin. Laulaminen on hyvää aivojumppaa ja se tehostaa hengitystä ja verenkiertoa. Yhdessä laulaminen ryöpsäyttää mielihyvähormoneja liikkeelle ja parantaa kielellistä muistia. Musiikki ja laulaminen parantavat keskittymiskykyä, edistävät toiminnanohjausta sekä kohentavat mielialaa. Musiikki auttaa vähentämään sekavuutta ja masennusta. 

Parhaiten meitä hellii ja hoitaa oma mielimusiikki: tutut kappaleet, tietty musiikkityyli tai vaikkapa tietyn soittimen kuunteleminen. Jokaisella meistä on oma mielimusiikkimme, josta pidämme. Osa meistä on kiinnostunut kuuntelemaan aina uutta musiikkia ja jollekulle omasta mielimusiikistakin kelpaavat vain tietyt levytykset tai tietyn muusikon tai musiikkiryhmän soittamat tai laulamat esitykset. 

Musiikin kuntouttava vaikutus perustuu siihen, että musisoiminen aktivoi aivoissa useita alueita ja siihen, että musiikki tuottaa meille mielihyvää. Musiikkia olisi hyvä olla jokaisen päivässä!

Musiikki ja yhdessä laulaminen kohentavat mielialaa.

Läheisten apua tarvitaan!

Muistisairaus vie pikkuhiljaa aloitekykyä ja arkisia taitoja. Omaishoitajan ja läheisten merkitys musiikin äärelle pääsemisessä muodostuu sairauden edetessä tärkeäksi. Aikaisemmat rutiinit oikean radiokanavan etsimisessä tai levyjen kuuntelussa katoavat vähitellen. Toisaalta, vaikka taito olisikin tallella, aloitekyky musiikin kuuntelemiseen heikkenee.

Eräs ryhmässämme mukana ollut omaishoitaja kertoi, ettei ollut havahtunut siihen, että aikaisemmin niin aktiivisesti musiikkia levyhyllystään kuunteleva puoliso ei enää kuunnellut musiikkia. Musiikki ei omaishoitajalle itselleen ollut tärkeä osa arkea. ”Ryhmään osallistuttuani aloin ymmärtää, että minun vastuulleni oli nyt myös tullut musiikkihetkien mahdollistaminen. Kuuntelemme nykyään päivittäin musiikkia, sillä olen nähnyt sen vahvan vaikutuksen. Olen huomannut arjessamme, miten tärkeä tuo musiikin täyttämä hetki meille molemmille on! Musiikilla on selvästi valtavasti arkeamme parantava vaikutus.”

Olet mitä kuuntelet

Musiikkia kuunnellessa ja tuttuja lauluja laulaessa mieleen nousee tarkkoja mielikuvia, muistoja, tunteita ja ihmisiä elämänpolun varrelta. Musiikki ja elämänhistorian tapahtumat tutkimusten mukaan säilyvät muistissa muistisairauden edetessäkin. Musiikkia kuunnellessa ja itse musisoidessa oman elämän tapahtumat nousevat mieleen. Joskus musiikin nostattamat tunteet, paikat, ihmiset ja elämäntilanne ovat käsin kosketeltavissa musiikin myötä. Muistellessa musiikin avulla voimme tavoittaa myös sellaista, jonka olemassaolosta emme enää tienneet. 

Ryhmässämme eräs ikäihminen kertoi kouluaikaisesta jouluajan tanssilaulusta. Hän kuvaili laulua ja siihen liittyneitä liikkeitä. Ryhmän toinen osallistuja havahtui samankaltaisiin muistoihin: “En varmasti olisi tavoittanut näitä muistoja itsessäni, ellen olisi kuullut toisen ryhmäläisen laulavan ja kuvailevan tanssia. Olen itsekin tanssinut ja laulanut tätä samaa laulua juuri joulun aikaan koulun kuusijuhlassa!”  

Musiikin ja muistelun kautta pariskunnat ovat voineet nähdä toisensa ensisijaisesti puolisoina. Musiikkimuistojen kautta on voitu muistella omaa elämää, parisuhteen alkuaikoja ja yhteisiä kokemuksia.

Liikkuminen musiikin tahtiin aktivoi aivoja. Tanssia voi myös vapaasti ja luovasti liikkuen, seisten tai istuen. Jos tanssimusiikki ja tanssiminen on aikaisemmin ollut tärkeä osa elämää, tanssimusiikin soidessa voi kotonakin tuolissa istuessa ottaa tanssiotteen ja tanssia soveltaen.

Musiikin avulla voi myös rentoutua. Maalailurentoutus on saanut Minun ääneni -ryhmissä suursuosion.

Puolin ja toisin

Musiikkikuntoutuksen ryhmässä osat ja osaamiset voivat vaihtua: omaishoitaja on haparoinut sanoja, kun muistisairas on laulanut kaiken ulkomuistista upealla äänellä. Omaishoitaja on voinut saada ihanan musiikkirentoutuksen maalarin pensselillä selkää sivelevältä puolisoltaan.

Musiikkimuistoja läpikäymällä kerrataan  samalla muistisairaan elämäntarinaa. Tarinan kertominen selkeyttää myös omaishoitajalle kumppanin polkua. Näin voi taas kirkkaammin muistaa, miksi läheinen on juuri se ihminen kuin hän on. Elämäntarinan voi muistisairauden edetessä kertoa myös muistisairaalle itselleen, eikä kertomiseen tarvita aina sanoja, sillä musiikin soimaan laittaminen tai hyräileminen voi riittää.

Viemisiä arkeen

Ryhmissä on pohdittu musiikillista lääkekaappia, eli miten musiikkia voi käyttää eri tilanteissa lääkkeenä. Musiikilla voi rauhoittaa, lohduttaa, piristää ja saada liikkumaan sekä itseä että hoidettavaa. Joillekin ryhmä on tarjonnut mahdollisuuden käsitellä kipeitäkin tunteita ja muistoja turvallisesti laulujen osuvien sanoitusten ja koskettavien melodioiden kautta.

Kotona on saatettu ryhmän innostamana kuunnella levyhylly läpi tehtäviä tehdessä. Innostuipa eräs pariskunta tekemään kotitehtäviä yhdessä ystäväpariskunnan kanssa. Tästä sukeutui erinomainen illanvietto hauskojen kuunteluhetkien ja keskustelujen myötä. Ryhmässä syntynyttä ymmärrystä musiikin merkityksellisyydestä kaikenikäisten elämässä on jaettu jälkipolvillekin – niin merkityksellistä se on ollut.

Osalle pariskunnista musiikki on oleellinen osa arkea, ja sitä käytetään monella tavalla asiaa kummemmin ajattelematta. Osalle osallistujista puolison musiikkimakukin on saattanut olla tuntematon asia. Musiikkimuistelemisen ja musiikkitahdon aloittamisen kautta puolisosta on saattanut löytyä uusia ja kiintoisia asioita.

Ryhmässä opittuja musiikin ja liikkeen keinoja on voitu käyttää helpottamaan arkitoimia: tuttu laulu rahoittaa pukeutumista tai nukahtamisen hetkeä, reipas musiikki siivittää liikuntahetkeä ja kannustaa ulkoilulenkillä jaksamaan vielä seuraavan korttelin verran. 

Musiikin tuominen osaksi arkea tuo myös hengähdyksen hetkiä omaishoitajalle itselleen. Musiikki piristää ja tuo aurinkoa päivään. Musiikki lohduttaa ja sanoittaa vaikeita tunteita. Se auttaa käymään läpi surua. Tiedetäänpä sekin, että musiikki auttaa sietämään fyysistä kipua.

Musiikkiryhmätoimintaan osallistuminen on tuonut ihmisten arkeen uusia ideoita ja oivalluksia. Kuvassa Minun ääneni -ryhmäläisiä Pirkanmaan Muistiyhdistyksellä.

Mistä aloittaa?

  • Avatkaa radio tai kuunnelkaa levyjä tai kasetteja.
  • Käykää konsertissa tai kuunnelkaa tai katsokaa sellainen Yle Areenasta. Laulakaa yhdessä. Laulakaa ystävien ja tuttavien kanssa. Käykää yhteislaulutilaisuudessa. Katsokaa yhteislauluvideoita verkosta.
  • Jutelkaa tärkeästä musiikista. Onko teillä yhteisiä lempikappaleita?
  • Pitäkää levyraati, perustelkaa omat mieltymykset ja inhokit.
  • Kuunnelkaa uutta musiikkia.
  • Rytmitelkää musiikin tahtiin. Vitamiinipurkki tai puukauhat sopivat mainiosti soittimiksi!
  • Koettakaa muistaa mahdollisimman monta laulua, jossa mainitaan naisen nimi. Muistatteko, miten sanat ja sävel niissä menevät?
  • Muistelkaa molemmille tuttuja laulujen sanoja.
  • Ottakaa musiikki osaksi arkea. Pienikin määrä on hyvä!

Jokaisella on oma mielimusiikkinsa ja oma tapansa saada musiikista kuntoutusta arkeen. Mikä voisi olla sinun tapasi?

On ollut ilo kohdata ryhmissä omaishoitajiamme ja pohtia yhdessä heidän kanssaan mahdollisuuksia käyttää musiikkia kotona. Käydyt keskustelut ja palaute ovat olleet tärkeitä. Kiitos jokaiselle toimintaamme osallistuneelle omaishoitajalle – työpanoksenne tiedon ja kokemusten jakamiseksi on ollut merkittävä!

Kaisa Tienvieri, hankepäällikkö / Minun ääneni

Kuvat: Mirka Nikkilä

Ajatuksia arjesta -sarjassa Minun ääneni -hankkeen työntekijät  jakavat oivalluksia ja tunnelmapaloja hankkeen arjesta.