Mielipidekirjoituksemme Aamulehdessä 22.9.2022


Aamulehti julkaisi Minun ääneni -hankkeen mielipidekirjoituksen Muistiviikolla 2022. Kirjoitus löytyy sekä painetusta lehdestä että verkosta. Lue kirjoituksemme alta tai Aamulehden verkkosivuilta aamulehti.fi

Musiikki kuuluu kaikille – pieni teko auttaa muistisairasta

Mitä jos et saisi kuukauteen kuunnella musiikkia? Miltä maistuisi aamukahvi ilman radiota? Miten sujuisi juoksulenkki ilman Spotifyta? Entä miltä tuntuisivat illanistujaiset ystävien kesken lähikuppilassa, jos taustalla kumisisi musiikin sijaan hiljaisuus?

Musiikki on meille monelle itsestäänselvyys. Älypuhelimien ja nappikuulokkeiden myötä se kulkee mukanamme joka paikassa. Musiikki on läsnä arjen monissa tilanteissa ja se muistuttaa meitä eri ihmisistä ja tapahtumista. Se tuo iloa, toivoa ja lohdutusta ja myötäilee tunteitamme. Musiikin monipuoliset positiiviset vaikutukset niin keholle kuin mielelle on todistettu useissa tutkimuksissa.

Elämässä voi kuitenkin tulla tilanteita, jolloin musiikin pariin pääseminen ei olekaan enää niin yksinkertaista. Aivosairaudet, kuten muistisairaus voivat muistin lisäksi heikentää tavallisia arjen  taitoja: kykyä käyttää radiota, CD-soitinta tai puhelinta. Kuitenkin juuri muistisairaalle musiikki on erityisen tärkeää. Se kuntouttaa aivoja, tuo iloa ja onnistumisen kokemuksia sekä nostaa esiin muistoja omasta elämästä. 

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Muistiviikkoa teemalla “Hyvää elämää muistiystävällisessä yhteiskunnassa”. Kannustamme kaikkia tekemään arjen pieniä muistiystävällisiä tekoja. Kysy ikäihmiseltä, kuunteleeko hän musiikkia. Avaa radio ja tallenna suosikkikanavat hänelle. Kysy mielimusiikista ja soita sitä vaikkapa Youtubesta. Lähde konserttiin muistisairaan kanssa. Laulakaa yhdessä jokin laulu. Sinun pienellä teollasi on suuri vaikutus. Anna muistisairaalle mahdollisuus musiikkiin. 

Musiikki kuuluu kaikille. Myös muistisairaille.

Kaisa Tienvieri
Maija Halme
Anna Arola
Heidi Sirviö

Minun ääneni -hanke, Arvokas vanhuus ARVA ry.