Vierailijan viisauksia: Sadun muistisairas puoliso pystyy taas itse soittamaan musiikkia


30.9.2022

Sadun muistisairaalle puolisolle Alpolle musiikin kuuntelu on ollut tärkeä harrastus. Kuitenkin muistisairauden myötä Alpo ei enää pysty itse laittamaan musiikkilaitetta soimaan.

– Pari vuotta sitten Alpo soitteli LP-levyjä, CD-levyjä ja älypuhelimesta Youtubea. Sitten hän ei enää osannut laittaa laitteita päälle. Laitteissa on usein liian monta toimintoa, jotta niitä olisi muistisairaan helppo käyttää. Meidän kohdalla kävi niin, että kaikki musiikin kuuntelu oli sen varassa, että laitoin musiikin soimaan, kertoo Alpon omaishoitajana toimiva Satu.

Toniebox on helppokäyttöinen soittolaite

Saksassa tyttärensä perheessä käydessään Satu tutustui Toniebox-nimiseen kuuntelulaitteeseen. Toniebox on äänikuutio. 12 senttimetriä suuntaansa olevan kuution päälle asetetaan noin kahdeksan senttimetrin pituisia satuhahmoukkoja, joiden avulla musiikki alkaa soida. Lisäksi laitekokonaisuuteen kuuluu latausasema, jolla kuutiota ladataan. 

Laitteen ovat kehitelleet 2010-luvulla saksalaiset Patric Faßbender ja Marcus Stahl, jotka pienten lasten isinä havaitsivat, että lasten musiikinkuuntelu oli aina sen varassa, että aikuiset laittavat musiikin lapsille soimaan. Kaksikko halusi kehittää laitteen, joka on niin yksinkertainen ja leikin tiimellystä kestävä, että lapset voivat käyttää sitä itsenäisesti.

Kun Satu oli kesällä 2022 käymässä tyttärensä perheen luona Saksassa, hän tajusi yhtäkkiä, että Toniebox-laite voisi tuoda musiikin takaisin Alpon elämään niin, että Alpo pystyisi taas itse laittamaan musiikkilaitteen soimaan.
– Meillä on yli 200 CD:tä ja paljon LP-levyjä. Olemme digitoineet CD-levyjämme tietokoneelle. Olen nyt ladannut tätä Alpolle tärkeää musiikkia Toniebox-laitteelle.

Tonieboxeja on tarjolla montaa eri väriä.
– Valitsin kirkkaanpunaisen laitteen, koska Alpo erottaa helpommin, kun on kirkas väri, muistisairaan puolisonsa omaishoitaja Satu kertoo.

Toniebox on ollut käytössä Sadun ja Alpon kotona nyt pari viikkoa.
– Ensin tuntui, että Alpo ei hahmottanut, mistä laitteen ääntä voi pienentää ja suurentaa. Mietin, että voi ei, eikö tämäkään laite toimi. Kannustin Alpoa kokeilemaan yhä uudelleen laitetta, ja Alpo sitten oppikin laitteen toimintatavan. Viime viikolla Alpo oli ylpeänä esitellyt hoitajalle, miten laite toimii. Hoitaja oli kirjannut, että Alpo oli iloisella tuulella ja esitteli soittolaitetta. Tämä oli minulle vahvistus, että laite on onnistunut ratkaisu, Satu hymyilee.

Alussa tietoteknisiä haasteita

Tonieboxin käyttämiseen tarvitaan tietokone tai älylaite ja nettiyhteys.
– Kun ottaa Tonieboxin käyttöön, pitää luoda tietokoneella tai älylaitteella Tonie-käyttäjätili. Tilillä aktivoidaan ukot käyttöön ja ladataan ukkoihin itse haluamaansa musiikkia tai muuta äänisisältöä. On haaste, että laitteen ohjeita tai käyttäjätiliä ei ole saatavilla suomeksi. Kuitenkin keksin, että tietokoneen kääntäjäohjelmalla Tonieboxin nettisivun sai kääntymään suomeksi. Sain apua myös tyttäreltä. Kun on luonut käyttäjätilin, laitteen käyttäminen on helppoa eikä vaadi kielitaitoa. Laitteen mukana tuli myös selkeä kuvallinen käyttöopas, jota voi kielitaidosta riippumatta käyttää, Satu kertoo.

Toniebox pitää olla kytkettynä nettiin silloin, kun musiikkia ladataan, mutta muuten laitetta pystyy käyttämään ilman verkkoa.

Toniebox-soittolaitteen vahvuus on se, että siinä ei ole nappuloita ja se on muutenkin hyvin käsin kosketeltava: Musiikin saa soimaan, kun laittaa ukon laitteen kannelle. Musiikkia voi kelata eteen- ja taaksepäin laitetta kallistamalla. Soittolistan seuraavaan kappaleeseen pääsee hyppäämään taputtamalla kaksi kertaa laitetta kylkeen.

Tonieboxin käyttäminen on yksinkertaista, koska laitteessa ei ole nappuloita. Ainoat “nappulat” ovat laitteen yläreunassa olevat kaksi kissan korvan mallista painiketta. Korvista pienempää painamalla saa hiljennettyä musiikin äänenvoimakkuutta, ja suuremmasta korvasta saa puolestaan ääntä voimistettua.
– Musiikki alkaa soida, kun laittaa ukon seisomaan kannelle. Kun ottaa ukon pois kesken kappaleen, kappale taukoaa. Jos laittaa ukon taas takaisin, kappale jatkuu samasta kohtaa kuin mihin se äsken jäi.
– Kun taputtaa kuution oikeaan kylkeen kaksi kertaa, saa soimaan soittolistan seuraavan musiikkikappaleen. Kaksi taputusta vasempaan kylkeen taas vie soittolistan edelliseen kappaleeseen.
– Kun kääntää kuutiota itseen nähden 45 asteen kulmaan oikealle, laite kelaa parhaillaan soivaa kappaletta eteenpäin ja vasemmalle kallistettaessa taaksepäin, Satu luettelee laitteen käyttötapoja.

Ukot ovat soittolistoja

Tonieboxin eli pehmustetun kuution lisäksi Tonie-laitteistoon kuuluvat pienet satuhahmoukot.  Sadulla ja Alpolla on tällä hetkellä käytössä kolme ukkoa, joista jokaiseen Satu on tietokoneen avulla ladannut Alpon mielimusiikkia. Tai oikeastaan musiikkia ei ladata itse ukkoihin, vaan ukot vain aktivoivat laitteen muistin, jossa kuhunkin ukkoon on liitetty halutut kappaleet.
– Kuhunkin ukkoon mahtuu 90 minuuttia musiikkia. Ukko on uudelleen ladattavissa, joten sen sisältöä voi halutessaan muuttaa.

– Nyt yhdessä ukossa on Aki Sirkesalon musiikkia ja kahdessa muussa sekalaista suomalaista musiikkia. Toiveenani on, että yhdessä ukossa olisi rauhallisempaa musiikkia, yhdessä musiikkia, jossa ei ole sanoja, ja yhdessä aktivoivaa musiikkia, Satu tuumailee.

Tonieboxin ukoista on olemassa lukemattomia eri vaihtoehtoja. Laitteen keksijät ovat ideoineet, että ukot ovat lapsille signaaleja Tonieboxin äänisisällöstä. Esimerkiksi Peppi Pitkätossu -muotoiseen ukkoon voi halutessaan ladata Peppi-satuja. Samoin ukkojen ulkomuotoa voi hyödyntää musiikkilistoilla. Esimerkiksi Nukkumatti-ukko tai kuvan kuukuvioinen ukko voisivat viestiä, että niiden soittolistalla on rauhoittavaa musiikkia.

Musiikin avulla kiinni tunteisiin

Satu työskentelee psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistuneena fysioterapeuttina. Siksi kehoon ja tunteisiin liittyvät asiat ovat jo ammatin puolesta hänelle tuttuja ja tärkeitä. Työn opit tulevat kotonakin käytäntöön:
– Musiikki vaikuttaa Alpon keskittymiseen, hyvinvointiin ja auttaa minua omaishoitajana hallitsemaan tilanteita. Olen ladannut yhteen ukkoon meidän yhteisen kappaleemme, jota kuunnellessamme pidämme samalla toisiamme kädestä kiinni. Tämä on auttanut Alpoa pääsemään kosketuksiin tunteidensa kanssa. Lisäksi musiikki on vastaus levottomuuteen, Alpon tunteeseen että jotain tarvitsisi tehdä. Kun sanat ja keskustelu ovat vähentyneet Alpolla, hän voi “keskustella” boxin kanssa: hän laulaa tuttujen laulujen tahtiin. 

Alpo kuuntelee mielellään radiota, mutta Satu kokee, että Tonieboxilla on etunsa radioon nähden:
– Koskaan ei tiedä, mitä radiosta tulee. Sieltä voi tulla ahdistavia uutisia tai levottomuutta aiheuttavaa musiikkia. Kun Sirkesalon laittaa soimaan, tietää, että musiikki ei ainakaan ärsytä.
Satu onkin huomannut, että Toniebox selvästi rauhoittaa Alpoa.

Satu hankki Tonieboxin ja ukot Saksasta, mutta laitteita on myytävissä myös nettikaupoissa. Tonieboxien hinnat vaihtelevat 85 eurosta ylöspäin. Ukkojen hinnat ovat 10 ja 20 euron välillä. Valmistaja ilmoittaa Tonieboxin akun kestoajaksi maksimissaan seitsemän tuntia, mutta akun kesto vaihtelee sen mukaan, kuinka lujalla äänenvoimakkuudella musiikkia kuuntelee. 

Lisätietoa Tonieboxista löytyy laitteen kotisivuilta englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Toniebox-verkkosivut

Teksti ja kuvat: Anna Arola

Vierailijan viisauksia -sarjassa vierailevat asiantuntijat jakavat tietoaan ja kokemuksiaan.