Musiikillisia vinkkejä kotiin ja hoivaan


Musiikkia voi käyttää hyödyksi monin tavoin. Käytämme musiikkia arjessa vauhdittamaan siivouspäivää tai rauhoittamaan mieltä illalla. Musiikki herättää tunteita ja tuo meille iloa. Musiikki kannattaakin ottaa osaksi muistisairaan jokapäiväistä elämää. Musiikki voisi olla tehokas lääkkeetön hoitomuoto ja keventää näin arjen hoivatyötä ja hoitoa. Sekä muistisairas että häntä hoitavat saavat iloa ja kannustusta musiikista.

Mielimusiikkia – ei mitä tahansa musiikkia! Ihmisen mielimusiikki tai lempiradiokanava tukee parhaiten hyvinvointia. Kysy suosikkeja ja kirjaa niitä paperille ylös.

Kuunnelkaa. Laita mielimusiikki soimaan. Käytä hyödyksi CD-levyjä, C-kasetteja, radiokanavia ja suoratoistopalveluita (esimerkiksi Spotify).

Musiikin soimaan laittaminen on iso teko, vaikka se voi tuntua pieneltä. Auta ihmistä, joka ei enää itse pysty käyttämään laitteita tai ei tule oma-aloitteisuuden vähentyessä laittaneeksi musiikkia soimaan.

Huolehdi, että vain yksi äänilähde on kerrallaan päällä. Television ja radion päällekkäiset äänet kuormittavat aivoja. Myös hiljaisuudelle on paikkansa. 

Kuulokkeet voivat olla hyödyksi. Ne sulkevat pois häiriötekijöitä, jolloin on helpompi keskittyä vain musiikkiin.

Laulakaa. Laula tai hyräile sinulle tuttuja ja tärkeitä lauluja. Laula arjen työn keskellä tai raivaa aikaa ja tilaa ja laula äänitteeltä kuuluvan musiikin tahtiin. Laula ja hyräile läheisellesi tuttua musiikkia. Laula omalla äänelläsi siten kuin hyvältä tuntuu juuri siinä hetkessä. 

Rohkaise muistisairasta laulamaan itse. Laulaminen aktivoi aivoja, herättää muistoja ja virkistää mieltä. Muistisairas voi muistaa ulkoa yllättävänkin paljon esimerkiksi kouluaikaisia lauluja.

Laulakaa yhdessä! Järjestäkää yhteislaulutilaisuuksia joko äänitteen tahtiin, ilman säestystä tai jonkun soittotaitoisen säestämänä.

Kannusta laulamaan, älä arvostele toisen tai omaa lauluasi! Laulamiseen voi liittyä epävarmuutta ja jopa traumoja. On hyvä muistaa, että meillä kaikilla on oikeus lauluun. Jokaisen ääni on arvokas ja kuulemisen arvoinen!

Rauhoita laulamalla tai hyräilemällä. Pukeutumis- tai pesutilanteita voi keventää, jos muistisairaalle lauletaan tai hyräillään. Laulutaidolla tai lauluvalinnalla ei ole merkitystä, vaan tärkeintä on itse laulaminen ja yhteyden kokeminen. Muistisairaan kanssa yhdessä laulaminen kiinnittää huomion pois hankalasta tilanteesta.

Vauhdita liikkumista. Rollaattorilenkki, istumaan nouseminen tai huoneessa siirtyminen helpottuu, kun laulaa tai hyräilee reipasta musiikkia kävelyn rytmiin. Laulun ei tarvitse olla tuttu, vaan tärkeintä on reipas ja rytmikäs kappale.

Helpota siirtymiä ja rutiineja. Musiikki auttaa siirtymään tilanteesta toiseen. Ruokailun tai päiväkahvien alussa laulettu laulu auttaa virittäytymään ruokahetkeen. Ennen nukkumaan menoa laulettu tai kuunneltu iltalaulu auttaa rauhoittumaan lepoon. 

Pitäkää kahvikonsertti. Kutsukaa paikallisia muusikoita, kuoroja, soitinyhtyeitä tai vapaaehtoisia vieraiksi musisoimaan yhteisen kahvihetken ajaksi tai soittakaa levyjä. Hoivahenkilöstön on hyvä olla kuuntelemassa yhdessä asukkaiden kanssa. Yhteinen kokemus tarjoaa keskusteltavaa pitkäksi aikaa.

Kuunnelkaa konsertti. Yle Areenasta ja YouTubesta löytyy useita hienoja konserttitallenteita. Laittautukaa konserttiin ja istukaa nauttimaan elävän musiikin lumosta yhdessä!

Liikkukaa musiikin tahtiin. Laittakaa musiikki soimaan ja improvisoikaa! Huiskutelkaa huiveja ja lautasliinoja.

Tanssia voi istuen tai seisten, yhdessä tai yksin. Musiikin tahtiin liikkuminen on aivoille parasta virikettä.

Musisoikaa. Jokaisesta kodista löytyy esineitä, joita voi käyttää soittimina. Vitamiinipurkkia voi käyttää rytmimunana, salaatinottimia rytmikapuloina ja kulhoa rumpuna. Säestäkää omaa laulua tai äänitteeltä tulevaa musiikkia. Soitinliikkeistä löytyy myös mainioita, helppoja rytmisoittimia, kuten marakasseja.

Myös omia käsiä ja jalkoja voi käyttää musisoimiseen. Taputtakaa, rummuttakaa ja tömistelkää erilaisten kappaleiden tahtiin.

Rentoutukaa sopivan musiikin avulla. Rentoutuessa kannattaa ottaa mukava asento. Silmät voi laittaa kiinni, jos se tuntuu hyvältä. Maalauspensselillä itsen tai toisen silittäminen lisää rentouttavaa vaikutusta.

Kannustakaa toinen toisianne. Muistisairaan läheinen voi kannustaa hoivahenkilöstöä soittamaan muistisairaan lempimusiikkia hoivakodissa ja hoitaja taas voi ehdottaa tätä läheiselle. Läheinen tai hoitaja voi kysyä ja kirjoittaa muistisairaan lempikappaleita paperille, jotta ne ovat helposti nähtävissä ja kaikkien käytettävissä. Rohkaiskaa toinen toistanne musiikin käyttämiseen!

Tehkää musiikkitahto. Jokaisen kannattaa tehdä musiikkitahto. Musiikkitahdosta selviää, mikä musiikki on ihmiselle tärkeää. Musiikkitahtoon kannattaa kirjoittaa kappaleita eri tilanteisiin: iloon, lohdutukseen, rauhoittumiseen, virkistykseen ja niin edelleen. Musiikkitahdossa voi kertoa omasta musiikkiharrastuksestaan. Kannattaa kertoa myös, millaisesta musiikista ei pidä.

Hoivahenkilöstö voi kannustaa omaisia tekemään musiikkitahdon asukkaan kanssa. Musiikkitahto voi olla vaikka huoneessa paperilla näkyvissä.

Pitäkää musavisa tai levyraati. Mikä on kunkin lempikappale? Mitä mieltä muut ovat? Musiikkivisat ja alkusoittojen tai esittäjän arvailut virkistävät.

Musiikki on osa kulttuuria. Hoivahenkilöstö voi tutustua musiikin avulla suomalaiseen kulttuuriin ja toisaalta musiikki on nopea ikkuna eri maista tulevien kulttuuriin. Musiikin avulla voi oppia myös kieltä.