Sana jää pois


Lauletaan laulu monta kertaa ja jätetään joka kerralla alusta tai lopusta yksi sana pois.

Tämä harjoitus vaatii valppautta. Valitkaa yhdessä jokin kaikille tuttu, lyhyt laulu. Laulu kannattaa ensin laulaa kokonaan ja vasta sitten alkaa jättää jokaisella laulukerralla säkeen ensimmäinen tai viimeinen sana pois. 

Esimerkiksi Pikku-Matin auto:
Pikku-Matin autosta on kumi puhjennut (x 3),
purukumilla me paikkaamme sen!

Ensimmäisellä kerralla jätetään pois sana Pikku, toisella kerralla jätetään pois sana Matin, kolmannella autosta jne. Lopuksi laulussa lauletaan vain sana sen.

Lauluksi sopivat sellaiset laulut, joiden säkeistössä toistuu monta kertaa se sana, jota lyhennetään. Tällaisia lauluja ovat esimerkiksi:

  • Posteljooni (ensimmäisessä säkeistössä toistuu neljä kertaa sana posteljoon’)
  • Jos sull’ lysti on (sana lysti toistuu säkeistössä neljä kertaa)
  • Paljon onnea vaan (sana onnea toistuu säkeistössä neljä kertaa)
  • Pikku Lauri (sana pikku toistuu säkeistössä neljä kertaa)
  • Saku Sammakko (sana sammakko toistuu ensimmäisessä säkeistössä kolme kertaa)
  • Tammerkosken sillalla (sana toffelpalttoo toistuu ensimmäisessä säkeistössä kolme kertaa)

Sovellus: Kokeilkaa laulaa niin, että jätätte jostakin sovitusta sanasta aina ensimmäisen tavun pois. Jokaisella laulamiskerralla sovittu sana lyhenee tavun verran. Pois jätettyjen tavujen aikana ollaan hiljaa ja jatketaan laulua muuten normaalisti. Tässä kannattaa käyttää vain laulun yhtä säkeistöä. 

Sovellus: Sovittuun sanaan voidaan myös liittää liike. Jos esimerkiksi valitaan laulu Jos sull’ lysti on, keksitään lysti-sanalle liike ja tuo liike tehdään aina lysti-sanan kohdalla. Harjoitus etenee tällöin niin, että ensimmäisellä kierroksella laulu lauletaan kokonaan. Toisella kierroksella lysti-sanasta jätetään ensimmäinen tavu lys pois ja ollaan sen ajan hiljaa. Kolmannella kierroksella jätetään myös -ti-tavu pois, eli nyt ei lauleta ollenkaan lysti-sanaa. Koko harjoituksen ajan kuitenkin tehdään aina sovittu liike lysti-sanan kohdalla riippumatta siitä, lauletaanko sana vai ei.

Voit käyttää apunasi tätä videota: