Rentoutus – tietoa


Musiikista tyyneyttä ja levollista mieltä.

Musiikin kuunteleminen itsessään toimii rentouttavana harjoituksena. Rauhallinen, mieluisa musiikki rentouttaa mieltä ja laskee sydämensykettä. Musiikin kuunteleminen laskee stressihormonin tasoja ja tyynnyttää rauhattoman mielen. Musiikin kuunteleminen auttaa keskittymään ja olemaan läsnä hetkessä.

Tämän osion harjoituksiin on koottu erilaisia musiikkia hyödyntäviä rentoutustehtäviä, jotka sopivat kaikenikäisille. Helpoimmillaan rentoutus on sopivan musiikin keskittynyttä kuuntelemista.

Rentoutuminen voi osalle muistisairaista olla hämmentävää. Aivan hiljainen ja keskittynyt rentoutuminen ei onnistu kaikilta. Kannattaa kuitenkin pyrkiä tyyneen tilanteeseen. Rentoutuminen ja silmien sulkeminen voivat olla osalle osallistujista hankalia asioita, joten on hyvä antaa myös lupa olla silmät auki. Muistisairasta voi helpottaa, kun käsillä on jotain tekemistä. Rentoutuksen aikana on lupa liikkua hiukan tai tehdä käsillään jotain.

Koskettaminen rauhoittaa ja tyynnyttää. Muistisairauden edetessä koskettamisesta muodostuu tärkeä kommunikaation väline. Koskettamisen tulee kuitenkin aina olla turvallista. Ryhmän ohjaajan on hyvä seurata tilanteessa, millainen rentoutus on sopivaa millekin ryhmälle. Koskettamisesta on myös luvallista kieltäytyä.

Pareittain tehtävät rentoutusharjoitukset ovat omaishoitajille usein erityisen palkitsevia. Hoitajan ja hoidettavan roolit vaihtuvat hoidettavan helliessä hoitajaansa.

Rentoutumista tukee, että saa kuulla omaa mielimusiikkiaan. Sen vuoksi on syytä huomioida erilaiset musiikkimaut. Ohjaajan kannattaa myös tuoda rohkeasti uusiakin musiikkeja rentoutustehtäviin. Ryhmätilanteissa rentoutumista voi käyttää ryhmätuokion eri vaiheissa. Tuokion alussa rentoutus auttaa rauhoittumaan ryhmätilanteeseen, ja keskivaiheilla se voi olla hengähdystauko. Lopussa rentoutus auttaa rauhoittumaan ryhmän aktiivisen toiminnan jälkeen ja valmistelee tuokion päättymistä.

Rentoutusharjoituksia kannattaa kannustaa tekemään kotona rauhoittumisen ja nukahtamisen apuna. Nukahtamista tukee aina ennen nukkumaanmenoa samalla tavalla tehty musiikkirituaali: tietyn kappaleen kuunteleminen tai yhdessä laulaminen tai vaikka maalailurentoutus musiikin tahtiin.

Hyvä tapa aloittaa. Jokaisella ryhmäkerralla voi halata itseään ja kiittää: hyvä kun saavuin tänään ryhmään! Myös ryhmän lopuksi voi halata omaa parasta kaveria eli itseään: kiitos kun tulin!