Boomwhackers


Soitetaan boomwhackers-rytmisoittimia laulun säestyksenä.

Boomwhackersit ovat erivärisiä ja erimittaisia muovisia putkia, joita soitetaan lyömällä omaa kättä, reittä, pöytää tai tuolia vasten. Erimittaisista putkista kuuluu eri sävel. Samanväriset soivat samalta korkeudelta.

Boomwhackerseja voidaan käyttää vapaasti, kuten mitä tahansa rytmisoittimia. Kokeilkaa rohkeasti, millaisia ääniä putkista lähtee. Ne ovat kivoja, käytännöllisiä, pysyvät kädessä ja ovat helposti putsattavia.

Jos halutaan hyödyntää eri sävelkorkeuksia, se onnistuu helpoiten sellaisten kappaleiden tahtiin, joissa ei ole sointuvaihdoksia (tai kappale toimii myös yhdellä soinnulla säestettynä). Valitaan tällöin esimerkiksi punaisia c- ja vihreitä g-sävelen Boomwhackerseja ja soitetaan niitä laulun säestyksenä. Rytmi voi olla vapaa tai se voidaan määritellä ennalta. Jos tarvitaan matalampi laulukorkeus, voidaan valita a- ja e-Boomwhackersit.

Esimerkkilauluja:

  • Jaakko-kulta
  • Kanoottilaulu (Kanootin kapean)
  • Paimen laulaa -kaanon
  • Tuu, tuu, tupakkarulla
  • Iltalaulu (Hiljaa, hiljaa, ilta on)

Sovellus: Voitte soittaa muutaman soinnun lauluja Boomwhackerseilla säestäen. Tässä käytetään useampia värejä. Käyttäkää apuna on värikarttaa, josta käy ilmi, missä kohdassa kappaletta mikäkin väri soittaa. Sävelkorkeuksien vaihtelu seuraa kappaleessa vaihtuvia sointuja. Yksinkertaisiin kappaleisiin voi hyvin tehdä itse Boomwhackers-sovituksia, jos tietää, mitä säveliä eri sointuihin kuuluu. Tammerkosken sillalla -kappaleessa värejä voi käyttää esimerkiksi näin:

Sovellus: Tammerkosken sillalla ja Joulu on taas -laulua voi laulaa samoilla soinnulla ja jopa samaan aikaan laulaen eli päällekkäin!

Vinkki: Harjoitelkaa laulun säestys ja esittäkää se mukana laulavalle yleisölle – onnistumisen ilo ja säestävässä yhtyeessä soittaminen ovat voimakkaita osallisuuden ja pystyvyyden kokemuksia!

Voit käyttää apunasi tätä videota: