Maalailurentoutus


Tämä on paritehtävä. Kuunnellaan rauhoittavaa musiikkia tai luonnon ääniä. Maalataan silitellen paria puhtaalla maalisudilla.

Istukaa pareittain peräkkäin. Takana istuvalla osallistujalla on puhdas maalisuti. Kuunnelkaa mieluisaa rauhallista musiikkia tai luonnon ääniä. Takana istuva pari silittelee edessä istuvaa pensselillä. Silittele selkää ja hartioita pitkin, rauhallisin vedoin pysty- ja vaakasuuntaisesti niin kuin maalaisit aitaa tai seinää. Töpöttele pensselillä varovasti kuin maalaisit ikkunanpokia. Voit maalata myös käsivarsia. Voit viimeistellä maalaamalla  päälaelta niskaan hellästi ja kämmenet ja sormet sekä kasvot varovasti. Maalatessa sutia voi jonkin verran painaa, maalattava voi antaa maalaajalle ohjeita, pitääkö maalata varovaisemmin vai hiukan voimakkaammin.

Vaihtakaa parin kanssa osia. Hyvä maalailun aika on 2–5 minuttia. Tässä tehtävässä ehtii kuunnella kaksi rentouttavaa musiikkikappaletta tai yhden pitkän, jonka puolivälissä vaihdetaan osia.

Maalailurentoutus on monelle osallistujalle turvallista, kun toisen koskettaminen tehdään välineen kanssa. Vieraatkin ihmiset voivat olla turvallisesti lähellä toisiaan. Monelle koskettaminen voi olla harvinaista ja siksi todella voimaannuttavaa.

Maalaaminen ei vaadi käsivoimia kuten hierominen, ja lyhytkin maalailu voi tuntua todella hyvältä. Koskettaminen on rauhoittavaa. Tämä harjoitus kannattaa viedä myös kotiin rauhoittumisen ja nukahtamisen tueksi.

Vinkki: Ohjaajan kannattaa näyttää ensin itse, millaisin vedoin ja mistä on sopivaa maalata. Voitte aluksi päättää maalailla vaikka pelkästään selkää. Ohjaaja tuntee ryhmänsä ja tietää, mikä on mahdollista. Tarkkaile tilannetta ja anna tarvittaessa ohjeita. 

Vinkki: Erikokoiset pensselit tuntuvat erilaiselta. Voit kokeilla myös nystyräpallojen pyörittelyä selkää ja käsiä vasten itse tai parin kanssa. Jos pensseleitä ei ole käytössä, silittäminen voi onnistua ainakin tuttujen ihmisten kesken.

Sovellus: Jos käsin koskettaminen tuntuu mahdolliselta ja sopivalta, voi käsin maalata toisen ääriviivat: aloitetaan ylhäältä päälaelta ja tuodaan silittäen kädet pään ja kaulan sivuja, harteita, käsivarsia ja jalkojen sivuja pitkin alas saakka. Ääriviivat voi maalata seisten päästä jalkoihin. Jos istutaan, onnistuu maalaaminen ainakin päälaelta sormenpäihin saakka. Rentouttavalta tuntuu myös “selän pesu” silitellen ja pyöritellen.

Huomioi tämä: Ryhmätilanteessa on tärkeää antaa lupa kieltäytyä maalailurentoutukseen osallistumisesta, sillä tehtävä voi tuntua liian intiimiltä. Myös pariskunnissa on sellaisia, joille koskettaminen ei syystä tai toisesta tunnu luontevalta tai turvalliselta. Onkin tärkeää kuulostella ryhmää myös tehtävän aikana. Vaihtoehtoisesti voi ehdottaa, että voi silitellä itseään pensselillä. Sekin on rentouttavaa.