Tarkkaavainen kuuntelu


Tässä tehtävässä kuunnellaan musiikkia ja tehdään siitä erilaisia huomioita. Musiikista voi tunnistaa eri soittimia, kieliä tai esittäjiä.

Kuunnelkaa jotakin radion musiikkiohjelmaa tai ohjaajan valitsemia musiikkikappaleita. Montako eri esittäjää, soitinta tai kieltä tunnistatte? Jotkin lauluista voivat olla tutumpia suomeksi tai vieraalla kielellä laulettuna – pohtikaa, kuka on laulun alkuperäisesittäjä tai käännösiskelmän laulaja. Keksikää uusia kategorioita itse lisää!

Sovellus: Ohjaaja voi kertoa kappaleesta taustatietoa, mikä syventää kuuntelukokemusta. Kappaleen kuunteleminen voi tuntua erilaiselta, jos sitä on pohjustettu kertomalla kappaleesta jotain. Tällaisia tietoja voivat olla esimerkiksi tarinat liittyen säveltäjään tai kappaleen syntyyn, esittäjään, soittimiin, aikakauteen tai laulun sanoihin. Myös kappaleen perustiedot (julkaisuvuosi, säveltäjä, sanoittaja, suomentaja, sovittaja, esittäjä) antavat mielikuvia kuunteluun. 

Tietoa musiikkiin liittyen löytyy kirjaston musiikkiosaston lisäksi netistä, esimerkiksi Wikipediasta. Radio-ohjelmissa taustoitetaan kappaleita tähän tyyliin, joten ryhmässäkin voi välillä kertoa taustaa ennen kuuntelua.