Hankeasiantuntija Maija Halme


28.1.2022

Olen tamperelainen laulaja, laulunopettaja ja kuoronjohtaja. Yhteisöllisyys, musiikin tekemisen ilo ja hyvinvointi ovat olleet minulle tärkeitä asioita kuorotyössä erilaisten ryhmien kanssa. Musiikki todella yhdistää!

Musiikkipedagogivanhempieni vaikutuksesta kasvoin pienestä pitäen musiikintekemisen parissa, ja musiikki onkin aina ollut minulle hyvin kiinteä osa elämää. Koulussa musiikkiluokalla sain kokea musiikin ryhmäyttävän voiman ja yhteisen tekemisen ilon. En epäröinyt hakeutua musiikin ammattiopintoihin, ja olenkin tehnyt ilolla monenlaisia musiikkialan töitä ja nauttinut yhtä lailla esiintymisestä kuin opetustöistä. Musiikki on ollut minulle monella tapaa itsestäänselvyys, mutta kaikille se ei sitä suinkaan ole. Työssäni olen kohdannut ihmisiä, joilla ei ehkä ole ollut mahdollisuutta harrastaa musiikkia, ja paljon myös sellaisia, joiden into ja kiinnostus on lopahtanut rohkaisun puutteen vuoksi. Ääritapauksissa ennen vanhaan saatettiin sanoa: älä laula. Tuo näennäisen pieni kommentti on joidenkin oppilaideni tai kuorolaisten kohdalla saattanut aiheuttaa vuosikymmenten vaikenemisen. Onneksi musiikin pariin hakeudutaan uudelleen, ja siihen rohkaisenkin ihan jokaista.

Laulaminen ja musiikista nauttiminen on kuitenkin meidän jokaisen perusoikeus: jokaisella on lupa laulaa omalla äänellään! Se on meihin sisäänrakennettua. Viime aikoina olen saanut seurata toisaalta ikäihmisten piristymistä ja “syttymistä” musiikin äärellä, toisaalta kahden pienen tyttäreni vilpitöntä ja pidäkkeetöntä iloa suhteessa musiikkiin, laulamiseen, lorutteluun ja tanssiin. Kunpa se säilyisi heissä aina. Juuri näistä syistä on mielestäni tärkeää varmistaa musiikin saavutettavuus kaikille.