Liike – tietoa


Liike on lääkettä!

Usein sanotaan, että liike on lääkettä. Liike on entistä tehokkaampi lääke, kun sen seuralaisena on musiikki, ja toisaalta musiikillinen aivojumppa tehostuu liikkeillä! Musiikin tahtiin liikuttaessa aivot aktivoituvat voimakkaasti, kun ne prosessoivat sekä kuultua musiikkia että ohjaavat liikkeitä. Tutkimuksissa on todettu, että tanssiminen tekee aivoille erityisen hyvää, ennaltaehkäisee muistisairautta ja kuntouttaa muistisairasta. Tämän osion tehtävissä on paljon tanssillisia elementtejä.

Musiikki tekee liikkumisesta usein mielekkäämpää ja motivoi liikkumaan. Hyvän musiikin tahtiin tulee kuin vaivihkaa liikkuneeksi. Mukaansatempaavan kappaleen kuullessaan vähintään varpaat naputtavat musiikin tahtiin – musiikki menee tunnetusti jalan alle.

Liikkeiden tekemisessä on yksi tärkeä sääntö: kukin tekee liikkeitä juuri sillä tavalla kuin siinä hetkessä tuntuu hyvältä. Liikkeiden tekemisen ei kuulu sattua tai tuntua epämukavalta. Aina on myös lupa olla tekemättä ja vain seurata muiden tekemistä. Välillä voi myös pitää tauon, jos siltä tuntuu. Tehkää aluksi se versio liikkeestä, joka sopii kaikille. Tarvittaessa voi antaa vaikeampia liikkeitä niille, jotka toivovat lisähaastetta.

Näissä harjoitteissa liikkeet on ajateltu tehtäväksi istualtaan, mutta halutessaan liikkeet voi toki tehdä myös seisten. Kun selkä on kipeä, on joskus helpompi seistä. Jalkaliikkeet voi muuttaa käsiliikkeiksi.

Kehon liikkeillä voi kuvittaa laulua. Näin laulun sanoma ja rytmi sekä tunnelma ja tunteet tulevat näkyviksi sille, joka ei välttämättä laulua itse kuule. Liikkeet myös auttavat muistamaan laulun sanat ja tarinan.

Liikkeitä seuraamalla tunnelma ja tunnetilat välittyvät. Muistisairaudessa tunneviisaus säilyy viimeiseen asti. Muistisairaan voi olla vaikea ilmaista itseään puhumalla, mutta liikkeisiin voi olla helppo yhtyä ja siten ilmaista tunteita. Seuraamalla liikkeitä myös heikkokuuloinen voi nauttia tutusta musiikista.

Liikettä elävöittämään voi ottaa mukaan erilaisia välineitä, kuten huiveja ja ilmapalloja, mutta myös kuvitteellisia välineitä, kuten näkymättömiä palloja ja ilmasoittimia.

Kehorytmit ovat oiva tapa liikkua musiikin tahtiin. Olemme koonneet kehorytmitehtävämme Kehorytmit-osioon. Kehorytmi-tehtävät