Vierailijan viisauksia: Muistoja musiikista lapsuusvuosista eläkepäiviin


12.8.2022

Olen osallistunut Pirkanmaan Muistiyhdistyksessä Hammareninkadulla Anna Arolan musiikkiryhmän tunneille ja muistellut musiikkia. Muistelua tukivat suuresti kodissani olevat LP-levyt ja kasetit. Oli niin antoisaa palata musiikin keinoin eri vuosikymmenien musiikkiin. Myös keskustelut läheisten kanssa tukivat muistelua. Saimme myös heti alussa mustakantisen vihkon, johon teimme kotitehtävät. Tämä auttoi myös suuresti.   

Kodissani kuunneltiin paljon musiikkia, laulettiin yksin ja yhdessä. Musiikki oli mukana arjessa ja juhlissa, jopa uimarannalla kuunneltiin ja tanssittiin. Sunnuntaiaamuisin söimme lapsuuskodissa aina riisipuuroa, ja kun äitini valmisti sitä, hän lauloi ja hyräili: oli niin leppoista ja rauhallista. Soitin myös itse nokkahuilua ja lasten melodicaa.

Lapsuudessa ennen kouluikää kuuntelin usein radiosta kappaleita Pikkuoravien tuutulaulu ja Pikkuoravien kuuraketti sekä Lasse Liemolan Anna pois -kappaletta. Perehdyin myös DX-kuunteluun. Veljeni istui aika lailla radion ääressä ja meni jopa Pohjois-Amerikkaan asti tapaamaan DX-kuuntelukavereitaan. Alakouluvuosinani koulussa taas laulettiin virsi joka aamu koko koulun yhteisessä aamunavauksessa. Kevään viimeisenä koulupäivänä menimme kirkkoon ja lauloimme aina suvivirren, ja siitä alkoi loma.

Nuoruusvuosina 1970-luvulla kuuntelin Juice Leskisen kappaleita Juankoski, here I come ja Jyrki boy. Silloin myös suomalaiset muusikot alkoivat käyttää englannin kieltä. Rolling Stones oli myös lähellä sydäntäni.

Lopuksi musiikkimuisto vuodelta 2020: odottelin Helsingin rautatieasemalla tytärtäni, joka oli St GEORG -hotellissa töissä, ja kuuntelin joululaulua Näin sydämeeni joulun teen. Asemalla tapahtui: maahanmuuttajanuoret ja suomalaiset nuoret tappelivat. Poliisit puuttuivat tappeluihin. Miksi kaikki nuoret eivät ole jouluaattona kotona?

Suuren suuret kiitokset tunneista!

Kati Ahonen

Teksti on kirjoitettu toukokuussa 2022 ja julkaistu alun perin Pirkanmaan Muistiyhdistyksen Pirkanmaan pääasiat -lehden numerossa 2/2022.
Vierailijan viisauksia -sarjassa vierailevat kirjoittajat ja asiantuntijat jakavat tietoaan ja kokemuksiaan.

Onko sinulla musiikkimuisto, jonka haluaisit jakaa muille? Julkaisemme blogissa myös vierailevien kirjoittajien tekstejä. Soita tai laita meille viestiä!
hankepäällikkö Kaisa Tienvieri
050 5321 803 tai kaisa.tienvieri@arvary.fi