Tervetuloa Minun ääneni -hankkeen blogiin!


10.8.2022

Täällä Kuulokulmia-blogissa käsittelemme musiikkikuntoutusta ja musiikin merkitystä ikäihmisten elämässä eri näkökulmista. Hankkeen työntekijöiden lisäksi ääneen pääsevät ammattilaiset eri aloilta sekä tietenkin muistisairaat ja heidän läheisensä. Haluamme nostaa esiin sen, miten merkityksellistä musiikki voi olla muistisairaan – tai kenen tahansa – elämässä. Annamme myös konkreettisia esimerkkejä siitä, miten musiikkia voidaan helposti tuoda muistisairaan elämään ja mitä hyötyä siitä on.

Hankkeen työntekijät ovat palailleet pikkuhiljaa kesälaitumilta ja työt musiikin voiman ja riemun levittämiseksi ovat taas alkaneet. Olemme olleet melkoisella matkalla hankkeessa. Ensimmäisenä hankevuotena  kartta ja kompassi piti suunnitella ja rakentaa alusta loppuun itse. Yhteistyössä on kuitenkin ollut voimaa ja ympärillämme osaamista ja innostusta enemmän kuin pienessä kylässä. Nyt onkin hyvä hetki kurkistaa taakse päin ja katsoa, mitä onkaan tapahtunut.

Miltä näytti kausi 2021–2022?

Pidimme kuntouttavia musiikkiryhmiä syksyn 2021 ja kevään 2022 aikana. Tutustuimme upeisiin ihmisiin ja koimme musiikin luomaa yhteyttä. Saimme huomata, miten yhteys ja sanat palaavat musiikin avulla, vaikka arkisessa keskustelussa niitä ei enää löytyisikään. Taiteen kautta olemme nähneet ihmisen parhaana omana itsenään. Ryhmien tapaamiset ovat olleet osallistujille viikon kohokohta, myös meille tekijöille!

Sorsapuistossa kesällä 2021

Ryhmien lisäksi koulutimme ja innostimme ihmisiä musiikkikuntoutuksen pariin ja järjestimme tapahtumia. Kesäinen konsertti Laikunlavalla oli suurmenestys! Koimme riemastuttavia hetkiä ja kävimme innostavia, opettavaisia ja koskettaviakin keskusteluja niin ryhmäläisten kuin ikäihmisten kanssa toimivien ammattilaistenkin kanssa.

“Musiikki luo mielihyvää, piristää, tyynnyttää ja lohduttaa. Se saa meidän aivomme hymyilemään. Musiikki luo tilan ja mahdollisuuden onnistumiselle.”

Uusi hankevuosi, uudet ja vanhat kujeet

Ensimmäisenä hankevuotena opettelimme, miten tätä työtä voi ja saa tehdä. Nyt elokuussa 2022 jatkamme – jos mahdollista – entistäkin innostuneempina ja edelleen tiiviissä yhteistyössä Pirkanmaan eri toimijoiden kanssa. 

Ryhmätoiminta on jo polkaistu käyntiin ja tänä syksynä järjestetään kuusi ryhmää eri puolella Tamperetta. Ryhmiin mahtuu vielä mukaan! Koulutuksia on tulossa niin vapaaehtoisille kuin ammattilaisillekin ja niihin ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Musiikin muistilokero -etätyöpajasarja alkaa jo ensi viikolla ja syyskuun Muistiviikon ohjelmaa suunnitellaan hurjaa vauhtia. Töitä siis riittää!

Ihanaa loppukesää ja tavataan musiikin parissa!

Maija, Kaisa, Heidi ja Anna

Musiikkiryhmämme ovat muistisairaille ja heidän läheisilleen. Musiikkiryhmät syksyllä 2022
Tule vapaaehtoiseksi musiikkiryhmään! Kuorokummitoiminta
Järjestämme koulutuksia ammattilaisille. Koulutuksemme
Tehtäviä, joita kuka tahansa voi tehdä kotona ja joita ammattilaiset voivat ottaa käyttöön työssään. Tehtäväpankki
Tietopankistamme löydät luotettavaa tietoa musiikkikuntoutuksesta ja taiteen hyvinvointivaikutuksista. Tietopankki