Musiikillinen lääkekaappi


Pohditaan eri tilanteisiin ja tunnetiloihin sopivaa musiikkia. Kirjataan laulut ylös ja keskustellaan niistä.

Musiikki voi vaikuttaa meihin monella tavalla. Jokin kappale saa meidät iloiseksi, toinen rentouttaa. Joskus liikutumme musiikista, ja surullisetkin asiat nousevat pintaan, mutta usein saamme myös lohtua musiikista. Musiikista voi myös saada lisää energiaa.

HYVÄN TUULEN MUSIIKKI
Tee lista kappaleista, jotka saavat sinulle hyvälle tuulelle. Voit pohtia, miksi juuri nämä kappaleet saavat sinut hyvälle mielelle. Onko syynä teksti, melodia, esittäjä, jokin oma muisto kappaleeseen liittyen, jokin muu seikka? Kuvaile, mitä tunteita ja mahdollisesti muistoja kappaleisiin liittyy.

RAUHOITTAVA MUSIIKKI
Listaa kappaleita, jotka rauhoittavat sinua ja tuovat turvaa (kun on itse pelokas tai rauhaton).
Pohdi kappaleisiin liittyviä tunteita ja muistoja.

VALOJEN JA VARJOJEN MUSIIKKI
Mieti, millaista musiikkia haluat kuunnella surullisena tai iloisena? Millainen musiikki piristää? Haluatko joskus jäädä kuuntelemaan ja tunnustelemaan surullisia ja hämyisiä hetkiä? Suomalainen nostalgia on usein hiukan surullista kaipuuta jonnekin, mutta tuo kaipuu voi tuntua myös hyvältä.

LOHDULLINEN MUSIIKKI
Millaista musiikkia haluat kuunnella surullisessa, vaikeassa, synkässä elämäntilanteessa tai hetkessä? Millainen musiikki auttaa, tyynnyttää, lohduttaa? Onko sinulla erityistä muistoa musiikin parantavasta voimasta?

TANSSITTAVA MUSIIKKI
Tee lista kappaleista, jotka menevät “jalan alle” eli saavat sinut liikkumaan/tanssimaan/naputtamaan varpaalla tahtia. Ehkä tekee mieli myös laulaa mukana. Mitä tunteita/ajatuksissa kappaleet sinussa nyt herättävät? Kirjoita ylös myös muistoja tanssimiseen liittyen.

UNETTAVA MUSIIKKI
Minkä kappaleiden tahtiin voisi hyvin nukahtaa? Mitkä olisivat hyviä unilääkekappaleita?

AAMUN ALOITUS
Mitkä kappaleet sopisivat aamuun tai silloin, kun päivä ei oikein meinaa käynnistyä?

EI-TOIVOTTU MUSIIKKI
Tee lista kappaleista tai musiikkityyleistä, joita et halua kuunnella (jotka eivät ole itsestä mielekkäitä tai tuntuvat jopa ahdistavalta tai inhottavalta).