Taiteen on useissa tutkimuksissa todettu vaikuttavan positiivisesti kaikkien meidän terveyteen. Taiteella ja musiikilla on sijansa myös muistisairaiden kuntoutuksessa ja hyvinvoinnin lisäämisessä. On huomattu, että musiikki vaikuttaa samalla aivojen alueella, jonne muistot tallentuvat. Olemme koonneet tälle sivulle tutkimusartikkeleita, katsauksia ja raportteja taiteen, kulttuurin ja erityisesti musiikin vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja muistiin. Sivun alusta löydät suomenkielisiä artikkeleita, tutkimuksia ja muuta materiaalia. Alempana tällä sivulla on myös englanninkielistä materiaalia
Artikkeleita suomeksi
Tähän on koottu suomenkielisiä materiaaleja.
- Duodecim: Musiikin vaikuttavuus aivojen kuntoutuksessa (aukeaa uuteen välilehteen) Duodecimin katsauksessa käsitellään musiikin vaikutusta aivojen kuntoutuksessa.
- Muistisairauden käypä hoito -suositukset (aukeaa uuteen välilehteen) Tästä voit tutustua muistisairauden kansallisiin hoitosuosituksiin. Käypä hoito -suositukset perustuvat tutkimusnäyttöön ja hoidon lisäksi niissä painotetaan sairauksien ennalta ehkäisyä.
- Muistaakseni laulan -tutkimusraportti (avautuu uuteen välilehteen) Miina Sillanpään Säätiön Muistaakseni laulan -hankkeessa kehitettiin musiikkipohjaisia kuntoutusmenetelmiä muistisairaille.
- Musiikin vaikutukset aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä (avautuu uuteen välilehteen) Systemoitu kirjallisuuskatsaus. Metropolia-ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö. Kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään laajasti musiikin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia.
- Musiikki-interventiot kivunhoidon osana (avautuu uuteen välilehteen) Artikkelissa esitellään tutkimuksia, joissa on tarkasteltu musiikki-interventioiden vaikutuksia kivun hoidossa. Lisäksi kirjoituksessa tarkastellaan musiikin kipua lievittäviä mekanismeja.
- Mummomuskari. Ikäihmisten musiikillisten virkistyshetkien kehittelyä. (avautuu uuteen välilehteen) Opinnäytetyö. Anna Arolan kehitteli opinnäytetyössään Mummomuskarin konseptin.
- Kansakoululaisen lauluaarteisto. Jälleenrakennusajalta tutut laulut ikäihmisten laulukokemuksissa ja muistoissa. (avautuu uuteen välilehteen) Annika Tammelan väitöskirja kansakouluaikaisten lapsuuden laulujen merkityksistä ja muistoista ikäihmisille.
- Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa: Holistinen ihmiskäsitys. (avautuu uuteen välilehteen) Teatterikorkeakoulun Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa -julkaisun holistista eli kokonaisvaltaista ihmiskäsitystä käsittelevä luku.
- Miten taide vaikuttaa? Kulttuurisia näkökulmia hyvinvointiin ja terveyteen (avautuu uuteen välilehteen) Lääkärilehdessä julkaistu katsaus kulttuurin terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.
- Tiivistelmä: Taiteen ja kulttuurin terveysvaikutukset (avautuu uuteen välilehteen) Tiivistelmä suomeksi World health organisazionin eli WHO:n vuonna 2019 julkaisemasta raportista taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. Raportin mukaan taiteella ja kulttuurilla on merkitystä niin sairauksien ehkäisyssä kuin hoidossakin.
- Musiikin kuuntelun järjestyminen sairaalassa aivoverenkiertohäiriöistä kuntoutuvien hoidon tukena (avautuu uuteen välilehteen) Musiikkiterapeuttien ja hoitohenkilökunnan yhteistyön kehittäminen aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuvien hoidossa. Sari Laitinen 2008.
- Musiikin hyödyntäminen muistisairaan hoitotyössä : opas hoitohenkilökunnalle (avautuu uuteen välilehteen) Tampereen Ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö, jossa tuotettiin opas musiikin hyödyntämisestä muistisairaan hoitotyössä. Ella Helenius & Essi Hovatov 2020.
Artikkeleita englanniksi
Tästä löydät englanninkielisiä materiaaleja
- What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? (avautuu uuteen välilehteen) World health organisazionin eli WHO:n raportti taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. Daisy Fancourt ja Saoirse Finn 2019.
- Psychosocial outcomes of dyadic arts interventions for people with a dementia and their informal caregivers (avautuu uuteen välilehteen) Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan taiteen vaikutuksia muistisairaiden ja heidän hoitajiensa hyvinvointiin. Philippa Bourne, Paul M. Camic ja Sebastian J. Crutch 2020.
- The (Un)Settled Space of Healthcare Musicians. Hybrid Music Professionalism in the Finnish Healthcare System (avautuu uuteen välilehteen) Sairaalamuusikoiden työnkuva ja sen haasteet ja mahdollisuudet. Taru Koiviston väitöskirja, joka on osa Artsequal-hanketta 2022.
- ’Singing for the Brain’: Reflections on the human capacity for music arising from a pilot study of group singing with Alzheimer’s patients (avautuu uuteen välilehteen) Yhdessä laulamisen vaikutukset Alzheimeria sairastaviin ja heidän hoitajiinsa. Nicholas Bannan ja Chreanne Montgomery-Smith 2008.
- The Impact of Music Therapy on Language Functioning in Dementia (avautuu uuteen välilehteen) Musiikkiterapian vaikutukset Alzheimer-potilaiden kielellisiin vaikeuksiin. Melissa Brotons ja Susan M. Koger 2000.
- Individualized Piano Instruction enhances executive functioning and working memory in older adults (avautuu uuteen välilehteen) Yksilöllisen piano-opetuksen vaikutus toiminnanohjaukseen ja työmuistiin ikäihmisillä. Jennifer Bugos, William Michael Perlstein, Christina Mccrae ja Timothy S. Brophy 2007.
- A Randomized Controlled Trial Exploring the Effect of Music on Quality of Life and Depression in Older People with Dementia (avautuu uuteen välilehteen) Musiikin vaikutus muistisairautta sairastavien elämänlaatuun ja masennukseen. Marie L. Cooke, Wendy Moyle, David Shum ja Scott D. Harrison 2010.
- The Effect of Music and Audiobook Listening on People Recovering From Stroke: The Patient´s Point of View (avautuu uuteen välilehteen) Musiikin kuuntelemisen vaikutus aivoinfarktista kuntoutumiseen. Kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen analyysi. Anita Forsblom, Teppo Särkämö, Sari Laitinen ja Mari Tervaniemi 2010.
- Investigating the Enhancing Effect of Music on Autobiographical Memory in Mild Alzheimer’s Disease (avautuu uuteen välilehteen) Musiikin vaikutus omaelämäkerralliseen muistiin lievässä Alzheimerin taudissa. Muireann Irish, Conal Cunningham, J. Bernard Walsh, Davis Coakley, Brian A. Lawlor, Ian H. Robertson ja Robert F. Coen 2006.