Taiteen on useissa tutkimuksissa todettu vaikuttavan positiivisesti kaikkien meidän terveyteen. Taiteella ja musiikilla on sijansa myös muistisairaiden kuntoutuksessa ja hyvinvoinnin lisäämisessä. On huomattu, että musiikki vaikuttaa samalla aivojen alueella, jonne muistot tallentuvat. Olemme koonneet tälle sivulle tutkimusartikkeleita, katsauksia ja raportteja taiteen, kulttuurin ja erityisesti musiikin vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin ja muistiin. Sivun alusta löydät suomenkielisiä artikkeleita, tutkimuksia ja muuta materiaalia. Alempana tällä sivulla on myös englanninkielistä materiaalia
Artikkeleita suomeksi
Tähän on koottu suomenkielisiä materiaaleja.
- Duodecim: Musiikin vaikuttavuus aivojen kuntoutuksessa (aukeaa uuteen välilehteen) Duodecimin katsauksessa käsitellään musiikin vaikutusta aivojen kuntoutuksessa.
- Muistisairauden käypä hoito -suositukset (aukeaa uuteen välilehteen) Tästä voit tutustua muistisairauden kansallisiin hoitosuosituksiin. Käypä hoito -suositukset perustuvat tutkimusnäyttöön ja hoidon lisäksi niissä painotetaan sairauksien ennalta ehkäisyä.
- Muistaakseni laulan -tutkimusraportti (avautuu uuteen välilehteen) Miina Sillanpään Säätiön Muistaakseni laulan -hankkeessa kehitettiin musiikkipohjaisia kuntoutusmenetelmiä muistisairaille.
- Musiikin vaikutukset aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä (avautuu uuteen välilehteen) Systemoitu kirjallisuuskatsaus. Metropolia-ammattikorkeakoulussa tehty opinnäytetyö. Kirjallisuuskatsaus, jossa käsitellään laajasti musiikin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia.
- Musiikki-interventiot kivunhoidon osana (avautuu uuteen välilehteen) Artikkelissa esitellään tutkimuksia, joissa on tarkasteltu musiikki-interventioiden vaikutuksia kivun hoidossa. Lisäksi kirjoituksessa tarkastellaan musiikin kipua lievittäviä mekanismeja.
- Mummomuskari. Ikäihmisten musiikillisten virkistyshetkien kehittelyä. (avautuu uuteen välilehteen) Opinnäytetyö. Anna Arolan kehitteli opinnäytetyössään Mummomuskarin konseptin.
- Kansakoululaisen lauluaarteisto. Jälleenrakennusajalta tutut laulut ikäihmisten laulukokemuksissa ja muistoissa. (avautuu uuteen välilehteen) Annika Tammelan väitöskirja kansakouluaikaisten lapsuuden laulujen merkityksistä ja muistoista ikäihmisille.
- Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa: Holistinen ihmiskäsitys. (avautuu uuteen välilehteen) Teatterikorkeakoulun Ihmis- ja oppimiskäsitykset taideopetuksessa -julkaisun holistista eli kokonaisvaltaista ihmiskäsitystä käsittelevä luku.
- Miten taide vaikuttaa? Kulttuurisia näkökulmia hyvinvointiin ja terveyteen (avautuu uuteen välilehteen) Lääkärilehdessä julkaistu katsaus kulttuurin terveys- ja hyvinvointivaikutuksista.
- Tiivistelmä: Taiteen ja kulttuurin terveysvaikutukset (avautuu uuteen välilehteen) Tiivistelmä suomeksi World health organisazionin eli WHO:n vuonna 2019 julkaisemasta raportista taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista. Raportin mukaan taiteella ja kulttuurilla on merkitystä niin sairauksien ehkäisyssä kuin hoidossakin.
Artikkeleita englanniksi
Tästä löydät englanninkielisiä materiaaleja
- What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? (avautuu uuteen välilehteen) World health organisazionin eli WHO:n vuonna 2019 julkaisema raportti taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista.
- Psychosocial outcomes of dyadic arts interventions for people with a dementia and their informal caregivers (avautuu uuteen välilehteen) Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan taiteen vaikutuksia muistisairaiden ja heidän hoitajiensa hyvinvointiin.
- The (Un)Settled Space of Healthcare Musicians. Hybrid Music Professionalism in the Finnish Healthcare System (avautuu uuteen välilehteen) Sairaalamuusikoiden työnkuva ja sen haasteet ja mahdollisuudet. Taru Koiviston väitöskirja, joka on osa Artsequal-hanketta.